HTML

Kapcsolat

Dobolyiné Györgyi és Dobolyi Roland mestertenyésztők

H-2234 Maglód
Ady Endre u. 114.

Telefonszámunk:
(+36) 20 921 0360
westie@westiemaster.hu

Kutyát szeretne?

Minőségi westie kölykök előjegyezhetők, kaphatók mestertenyészetünkben. Fedezésre ajánljuk champion és győztes kanjainkat.

A standard értelmezése

Méret:
A westie méretbeni eltérése éppoly súlyos hiba lehet, mint bármely másik, ugyanis a kutya általános megjelenésének árthat. A legtöbb túlméretes westie általában túl testes. Semmiképp nem lehet helyes egy drótszőru foxterrier magasságú westie. Egyesek a "csődör-kan kifejezést" nagy kutyaként értelmezik. Ez teljes félreértés. Mint a lexikon is kimondja: a csodör az a hím ló, melynek két, teljesen leereszkedett heréje van; a ló méretére ez nem utal. Egy "csodör-kan": erős csontú, magasanhordja fejét, magabiztos. A csődör tudja, hogy ő a legjobb, és mutatja is, egyfajta aura veszi körül. Ugyanúgy: egy méreten aluli westie gyengének tűnik, általában csontozata is gyenge. A cél a fajta-standardben foglalt méret legyen.

Szemek:
A szemek legyenek mandulavágásúak, színük pedig sötét-
barna. A túl nagy, kerek, esetleg kidüllo szemek hibának számítanak. Ugyanakkor a szem ne legyen túl kicsi sem. A lényeg, hogy intelligens, szúrós legyen a tekintet. Egymástól távol állnak, s a legsúlyosabb hiba a világos szemszín.

Fülek:
Az egyik legsúlyosabb hiba a laza fül, mely a kutya mozgása közben lifeg. Ez érvényes a lógó fülre is. A fülnek mindig állnia kell. A kutya méretéhez képest túl nagy, vagy az egymáshoz közel állók elrontják a fej fórmáját, az alacsonyan tuzött fülek pedig öszvérszerű külsőt kölcsönöznek.

Száj:
A harapás legyen szabályos: ollós; előreraharapás vagy alulharapás: hiba. Mind az alsó, mind a felső állkapocsban legyen 6-6 metszőfog, s összhatásuk erős, szoros harapást mutasson.

Nyak:
A túl hosszú nyakat - az ún. "hattyúnyakat" büntetni kell. Ha a nyak túl rövid, általában vállszinten kereshetjük a hibát. A nyak se túl vékony, se túl vastag ne legyen. Gyakran látni rövid, vastag nyakú westieket, az ilyet "tömött" nyaknak hívjuk.

Első rész:
Ne legyen túl keskeny a westie mellkasa, ne tűnjön úgy, mintha mindkét mellsű láb egy tőről eredne. Ne legyen túl széles se, az állás se szűk, se széles ne legyen. A mancsok túlzottan ne forduljanak kifelé: ha egy picit kifelé állnak, az még nem nagy baj.

Farok:
A farok szép répa formájú legyen, azaz a tövénél vastag, s a teteje felé fokozatosan vékonyodó. A túl rövid, túl hosszú, túl vékony farok mind-mind hibás. A farok mindig álljon egyenesen, sose lógjon, sose húzza be a kutya. Ne álljon félárbocon és alacsonyan se. A sarló alakú farok szintúgy elfogadhatatlan.

Test:
A westie-nek ne legyen dongás mellkasa; a bordázat íve inkább szívalakra emlékeztessen. éppen ezért ne is mondjuk soha, hogy egy westienek jól íveltek a bordái: ha így van, az hibás. A hát legyen feszes, egyenes, se a vállak előtt, se a farok előtt ne zuhanjon, s válltól a farokig ne legyen ívelt. A far nem lehet a vállak szintje felett.

Hátsó rész:
Hibás a tehénállás, valamint a túl magas csánk: ettől a térd megrövidül és túl egyenes lesz, túl meredek is. A csánkoknak hátulról nézve a test alatt egyenesen fel kell állniuk. A befelé álló, vagy mozgás közben ide-oda ugráló csánk szintén hiba.

Szőrzet:
Az egyrétegű bundájú westie nem típusos. A külső réteg legyen kemény, egyenes szálú és szorosan a testhez tapadó, az aljszőrzet pedig tömött és prémszerű. A szőrzetnek meg kell védenie a kutyát az időjárás viszontagságaitól: a külső réteg felfogja az esővizet és a havat, az aljszőrzet pedig a meleget biztosítja. A ritka szőrzet súlyos hiba. A kemény fedőszorök további funkciója, hogy az aljnövényzetben száguldó kutyát megóvja a tövisek karcolásától.

Derek Tattersall

süti beállítások módosítása