HTML

Kapcsolat

Dobolyiné Györgyi és Dobolyi Roland mestertenyésztők

H-2234 Maglód
Ady Endre u. 114.

Telefonszámunk:
(+36) 20 921 0360
westie@westiemaster.hu

Kutyát szeretne?

Minőségi westie kölykök előjegyezhetők, kaphatók mestertenyészetünkben. Fedezésre ajánljuk champion és győztes kanjainkat.

A fajta története

Minden westie-kedvelő kíváncsi a fajta eredetére, de akár más fajtáknál, nehéz pontosan nyomon követni, mikor is különült el önálló típusként a west highland white terrier.

Bizonyos: régóta családi kedvencek, számos régi festmény ábrázolja a skót highland-eket, a képen egy kis fehér kutyával. Ilyen például Sir Edwin Landseer, a híres viktoriánus művész 1839-es keltezésű "Büszkeség és Szemtelenség" című festménye.

A legtöbb fajta keresztezésekkel jött létre, s ez alól a west highland sem kivétel. Számos elméletet állítottak fel a westie-t alkotó fajtákról, ám a leginkább népszerű, úgy tűnik, a skót terrier, avagy egykoron ismertebb nevén aberdeen terrier és a cairn terrier keresztezését tételezi fel.

A fajtának ez a típusa a második világháború óta állandósult. Ez valószínuleg azért történt, mert a háborús évek alatt sokan nem tudták etetni a kutyákat az élelmiszerhiány miatt, s így felhagytak a kutyatartással.
A kutyakiállítások is a múlté lettek; a tenyésztésből megmaradt kevés kutya határozta meg a típust s rögzítette azt.

Az első west highland terrier-vonalakat az Argyllshire-i Poltalloch-ból származó Malcolm-család nevéhez kötik, s általában Malcolm ezredest tartják a fajta kitenyésztőjének. Egész kennelnyi white terriere volt, s állítólag ő nevezte el a fajtát west highland white terriernek. Úgy tartják, hogy ezt a keménykötésű kis terriert azért tenyésztették fehér bundával, hogy jól látsszon vadászat közben a Highlandek fenyérbokrai és sziklái között. Hasonló fehér terriereket használtak Argyll hercegének uradalmában is, Roseneathben, ahol roseneath terriernek nevezték oket. általában a kettőt egy fajtának tekintik, s rendszerint Malcolm ezredes zászlaja alatt west highland white terrierként sorakoztatják fel.

A második világháború végén azok a tenyésztők, akik ragaszkodtak a még meglévő kevés kutyához, összefogtak, hogy újjáélesszék a fajtát. Ők a legendás Mrs. Pacey a híres Wolvey kennellel, Miss Turnbull (Leal), Miss Write (Calunna), Mr. Beels (0'Petriburg), Miss Wade (Freshney), valamint Mrs. és Dr. Russel (Crubens) voltak.

Derek Tattersall

süti beállítások módosítása